Uit een pakje of uit een knijpfles?

Uit een pakje of uit een knijpfles, wat is gezonder?

“Goedenavond, ik heb nog een vraag! Is vloeibare boter beter dan vaste boter? Ik bakte altijd in Blue Band vaste boter en ben nu bak- en braadproducten vloeibaar aan het proberen.
Wat is wijsheid? En ja, ook olijfolie ben ik gaan gebruiken (spettert zo)”

Deze vraag kreeg ik gister van Linda. We coachen haar nu 4 weken online.  Ja, onze personal coaching gaat niet alleen over hoeveel je kunt afvallen. Maar zeker ook om je informatie te geven over eten, voedingsstoffen en macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten)

Nou krijgen we dit soort vragen wel vaker, dus tijd voor een blog hierover 😉
Mocht je naar aanleiding hiervan nog vragen hebben, stel ze gerust aan ons. We helpen je graag verder.

Vet is een bouwstof en brandstof voor ons lichaam en levert vitamines A, D en E.
Vet is een complexe stof. Het bestaat uit verzadigd en onverzadigd vet.

En in elk product zitten deze vetten in andere hoeveelheden. Als je producten met veel verzadigd vet vervangt door producten met veel onverzadigd vet, dan heb je minder kans op hart- en vaatziekten.

Vloeibare plantaardige vetten bevatten minder verzadigde vetten dan dierlijke vetten en zijn daarom gezonder.
Daarnaast bevatten plantaardige oliën meer gezonde onverzadigde vetten. Onverzadigd vet verlaagt het slechte cholesterol in je bloed en verkleint daarmee je kans op hart- en vaatziekten.

Dit geldt niet voor vaste plantaardige vetten, zoals kokosvet en plantaardige margarine in een wikkel.

Voorbeelden van plantaardige vetten met veel onverzadigd vet zijn olijfolie, zonnebloemolie, halvarine en margarine uit een kuipje en bak- en braadvet en margarine uit een knijpfles. Plantaardig vet met goede onverzadigd vetten kun je herkennen als het zacht of vloeibaar is bij kamertemperatuur.

Tips voor vetten

  • Je boterhammen besmeren met zachte margarine of halvarine is een simpele manier om vet binnen te krijgen en daarmee ook de vitamines A, D en E.
  • Oliën bevatten geen vitamine A en D. Aan vloeibare margarine en bak- en braadvet is wel vitamine A en D toegevoegd. Oplossing: varieer bij het bereiden van de warme maaltijd tussen olie en vloeibare margarine of vloeibaar bak- en braadvet.

Wat als je geen margarine, halvarine of vloeibare bak- en braadproducten gebruikt?

In Nederland wordt vitamine A en D toegevoegd aan margarine, halvarine en vloeibare bak- en braadvet. Ook zit er vitamine E in.

Als je geen halvarine of margarine op je brood smeert of je bakt in olie in plaats van in vloeibare margarine of een bak- en braadproduct, dan krijg je minder vitamine A, D en E binnen.

Vitamine A

Je lichaam maakt vitamine A uit de stof bètacaroteen. Bepaalde soorten groenten bevatten veel bètacaroteen. Denk aan worteltjes, spitskool en groene bladgroenten, zoals boerenkool en spinazie. Wanneer je deze groenten regelmatig eet, dan krijg je genoeg vitamine A binnen.

Vitamine D

Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Vitamine D wordt namelijk gemaakt in je huid wanneer de zon erop schijnt. Daarnaast krijg je vitamine D binnen via je eten.

Behalve dat vitamine D wordt toegevoegd aan margarine, halvarine en vloeibare bak- en braadvet, zit het van nature vooral in vette vis, zoals makreel en haring.

Er zit ook een beetje in vlees, eieren en melkproducten (waaronder roomboter). Wanneer je geen margarine, halvarine en vloeibare bak- en braadvet gebruikt krijg je dus minder vitamine D binnen dan wanneer je alleen olie gebruikt. Omdat je ook vitamine D binnenkrijgt via andere producten en door zonlicht, hoef je niet gelijk een tekort krijgen.

Voor sommige groepen geldt sowieso het advies om extra vitamine D te slikken in de vorm van pillen, capsules of druppels. Zo krijgen mensen met een getinte huid en mensen die overdag weinig in de zon komen dit advies omdat zij minder vitamine D uit zonlicht verkrijgen. Als je extra vitamine D slikt hoef jij je geen zorgen te maken dat je te weinig vitamine D binnenkrijgt wanneer je geen margarine, halvarine en vloeibare bak- en braadvet gebruikt.

Vitamine E

Vitamine E zit in zonnebloemolie, brood, graanproducten, noten, zaden, groenten en fruit.

Mocht je hier meer over willen weten of wil je graag bespreken of je extra vitamine’s nodig hebt, vraag het ons gerust!

 

DOE WAT WERKT VOOR JOU, GEWOON GEZOND AFVALLEN!

Online personal coaching

Kies een coachplan die bij jou past.

Neem vrijblijvend contact op